Statement: lijstverbinding

Deel deze pagina:
‘Ben ik nu degene die zo slim is of ben jij zo dom?’ Die vraag stelde een fervent oranjeaanhanger al eens. Die vraag zou ik ook wel willen stellen. En wel aan alle partijen die uitspraken variërend van ‘stemmen pikken’ tot ‘het nu heel erg eens zijn’ deden over de lijstverbinding tussen CU en SGP.
 
De partijen die dat roepen lijken (oost-indisch) het moeilijk te kunnen vatten.  Die mensen willen jou gaan vertegenwoordigen. Daar mag je toch van verwachten dat ze weten hoe een lijstverbinding werkt? En zelfs onze onafhankelijke hoop in bange tijden, het recent geopende @politicombveld account op twitter, gaat hopeloos de mist in door zich af te vragen hoe een liijstverbinding er in een debat uitziet.
 
Wat is een lijstverbinding dan wel? Enige uitleg kan geen kwaad. Als na de verkiezingen de zetels worden verdeeld, blijven er meestal een aantal reststemmen over. Er is dan geen partij meer die genoeg stemmen heeft om nog een zetel te halen. De verschillende partijen hebben nog stemmen over en er zijn nog zetels over. De zogenaamde restzetels. Die moeten verdeeld worden.
 
Er wordt dan gekeken naar hoeveel stemmen de partijen per zetel zouden vertegenwoordigen. Het systeem van de grootste gemiddelden. Jouw stem op de VVD kan dus bij BI terecht komen. Of je stem op CDA bij de VVD. De wet regelt echter in artikel I 10 Kieswet de mogelijkheid tot het aangaan van een lijstverbinding. De stemmen van beide partijen worden dan bij elkaar opgeteld en de noemer is één zetel lager, waardoor het gemiddeld aantal stemmen per zetel van de partijen van de lijstverbinding altijd hoger is. Dit vergroot de kans op een restzetel aanzienlijk.
 
Om de kans zo klein mogelijk te maken dat jouw stem bij een partij met een heel ander gedachtengoed terechtkomt, heeft de SGP gekozen voor een lijstverbinding. Die zorgt ervoor dat de kans zo groot mogelijk is dat de reststemmen van de SGP bij een partij met de Bijbel als uitgangspunt uitkomt. Niets meer, niets minder.
 
Een lijstverbinding heeft dus niets te maken met samengaan van partijen of het volledig met elkaar eens zijn. Een lijstverbinding is slechts een teken dat een partij zuinig is op haar stemmen en daar verantwoord mee omgaat. Daar zit toch geen woord Frans bij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *