“Leden van de Staten-Generaal”

Deel deze pagina:

“Leden van de Staten-Generaal”

“Leden van de Staten-Generaal” galmde het door de ridderzaal in den Haag op de derde dinsdag van september. Prinsjesdag. Een belangrijke dag in het jaar voor onze regerende medemens. En hoewel menig burger soms even vergeet dat de derde dinsdag van september weer is aangebroken, is deze dag voor ons niet minder belangrijk.

De twee begrippen ‘troonrede’ en ‘miljoenennota’ klinken dan wel bekend in de oren, maar de aandacht gaat liever uit naar de excentrieke hoeden van de vrouwen en naar het driedelig kostuum (of het ontbreken hiervan) van de mannen. En geef toe, allemaal zijn we stiekem wel benieuwd naar de raarste hoed van dit jaar of naar de jurk van koningin Maxima. Nieuwssites lijken het van belang te vinden om hele artikelen te wijden aan onze soms bijzonder geklede politici. Modespecialisten worden op deze derde dinsdag weer voor de dag gehaald om ons als nieuwslezer weer uitgebreid te informeren over de nieuwste Prinsjesdag trends van dit jaar.

Kritiek mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Zo was het pak van Klaver alweer bijna uit de mode, had Kamerlid Peter Kwint zijn schoenveters niet goed gestrikt, het grijs van Öztürks pak zag er te goedkoop uit en de pakkenpolitie gaat mogelijk struikelen over de jurklengte van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ook de hoedjes kwamen niet onder het scherpziend oog van de media uit. Zo luidde de vraag aan VVD-kamerlid van Miltenburg of ze nog wel wat kon zien en terwijl bij de één de hoed nog groter dan het eronder verscholen gezicht was, speelde bij de ander het hoedje verstoppertje onder het haar.

Maar oja, de troonrede. Daar ging het natuurlijk onder andere om. Ook dit jaar werden veel zaken redelijk positief afgeschilderd. Alles lijkt beter te gaan en de economie groeit nog steeds. Verder houden we in 2018 evenveel geld in onze portemonnee. Maar daartegenover valt op te merken dat het niet voor niets nodig is om zoveel geld uit te trekken voor de bestrijding van terrorisme, criminaliteit en het uitzenden van militairen. Het is een hopen op een goed resultaat en met de betekenisvolle zin ‘u mag zich gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden’ sluit onze koning de troonrede af. Prinsjesdag 2017 is een feit. En als u alvast het woord ‘Prinsjesdag’ bij 18 september 2018 in uw agenda schrijft, kan u niet vergeten om ook volgend jaar de hoeden weer te bewonderen.

 

Nadine Hoogstraten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *