Turkse organisaties: mogelijk gevaar voor samenleving

Deel deze pagina:

De Turkse organisaties in Nederland komen na de couppoging in Turkije veel in het nieuws. Het is opvallend hoeveel invloed deze organisaties blijken te hebben. Veel van deze organisaties hebben een grote achterban, die ook makkelijk te mobiliseren is. Daarnaast hebben veel van deze organisaties banden met de Turkse overheid. Het is voor Nederland belangrijk om met deze organisaties in contact te blijven om het gevaar van vervreemding te voorkomen.

 

Turkse organisaties zijn veelal ontstaan in de jaren ’70. In deze jaren werden veel gastarbeiders uit Turkije werkloos door de oliecrisis. De sociale cohesie die er was dreigde weg te vallen, maar het ontstaan van Turkse organisaties voorkwam dit.  Veel van deze organisaties zijn religieus van aard: alleen in Nederland al 170.

De steun van de Turkse overheid voor Turkse organisaties in Nederland is er niet van de een op de andere dag gekomen. Dit is een onderdeel van het diasporabeleid van president Erdogan. Dit beleid houdt in dat de Turkse identiteit gepromoot wordt en dat onderwijs in de Turkse taal, cultuur en geschiedenis ook in het buitenland gegeven wordt.

Hoewel de steun niet altijd illegaal is, zorgt deze er wel voor dat de kans bestaat dat Turkse Nederlanders zich meer met Turkije identificeren dan met Nederland. Dit gevaar bestaat vooral bij de jongere generatie Turken die normaalgesproken makkelijker integreren in de Nederlandse samenleving.

Door de vervreemding van de Turkse Nederlanders, kan ook de Nederlandse overheid gezag verliezen. Veel Turken in Nederland zullen Ankara boven Den Haag stellen, omdat ze meer vertrouwd zijn en verwant voelen met de eerste. Voor de regering zal het veel moeilijker worden om dan een beleid te voeren waarin het alle Nederlanders even veel recht doet, omdat een grote groep (er zijn zo’n 500.000 Turken in Nederland) zich niet naar dat beleid wil schikken.

Hoewel de Turkse organisaties kunnen zorgen voor toenemende isolatie van Turkse Nederlanders, zijn ze toch belangrijk voor de Nederlandse samenleving. Door toedoen van deze organisaties zijn bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers onder Turkse Nederlanders het laagst van alle immigrantengroepen.

Het is voor Nederland daarom ook zaak om aan de Turkse organisaties duidelijk te laten merken wat de regels en de grenzen voor deze organisaties zijn. Maar aan de andere kant moet ze de dialoog blijven aangaan. Ook aan de Turkse overheid moet duidelijk gemaakt worden dat Turkse invloed op de Nederlandse samenleving, via de organisaties, niet getolereerd wordt. De integratie van Turkse Nederlanders moet een zaak zijn voor de Nederlandse overheid.

Arjen Klein

One Comment

  1. Massahysterie oproepen, dat is wat er gaande is. En dan… Islam kent andere sociale waarden dan Christendom, maar dat mogen we niet zeggen, dat is niet politiek correct… Laten we het daarom Xzemenisme noemen, dat slim gevonden begrip bestaat niet echt, maar belichaamt wel alle gevaren die die andere anti-Christelijke ideologie in zich draagt. Daarna kunnen we wellicht man en paard noemen, nu moet het nog even zo. Inderdaad, het móet, ja, er is een religieuze oorlog opgestart, en die gaan we verliezen als de linkse partijen hun macht behouden. Wellicht is het voor de joodse gutmenschen ditmaal niet raadzaam om ook de andere wang toe te keren…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *