Statement: de meeste dromen zijn bedrog

Deel deze pagina:

Vrijdagavond in Nieuwsuur, de actualiteitenrubriek van de publieke omroepen NTR en NOS, liet de voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimhouders (NVP), Gert-Jan Oplaat, een droom uiteen spatten. Een droom van “minder maar beter vlees.” De droom van Wakker Dier. In een interview over de vogelgriep werd Oplaat gevraagd naar zijn mening over de droom van Wakker Dier dat kippen vaker buiten moeten zijn. Een leven voor de kippen met een vrij contact met de wilde vogels. Een leven met risico’s. Een ‘moreel verwerpelijk’ standpunt aldus Oplaat.

‘Onze droom’ noemt Wakker Dier het, een dierwaardig leven voor dieren met volop ruimte voor natuurlijk gedrag. Een wereld met ‘minder maar beter vlees’. Een kwart van de Nederlandse vleesconsumptie moet verdwenen zijn in 2030. Het diervriendelijke beleid van onze wakkere dierenvrienden moet ruim 37 miljoen dierenlevens redden.

Het vogelvrije kippenbeleid heeft echter een moreel verwerpelijk neveneffect volgens het NVP. Zoals het lijkt, vliegt de vogelgriep met de vrije trekvogels door onze lage landen. Het vogelvrije beleid heeft al bijna 300.000 vogels de dood bezorgd. Vaccineren en de kippen weer naar buiten, zegt Wakker Dier. Dan is het gevaar geweken. Voor welk vogelgriepvirus we ze moeten vaccineren wordt niet gemeld. Als we ze vaccineren, dan stel ik voor dat we dat doen voor alle soorten van H1 tot H16, van N1 tot N9. En vergeet hierbij niet dat het een virus is. Een vogelvrij virus muteert mee tegen de vaccinaties in. Nu vaccineren voor 144 soorten, over tien jaar ook voor alle nieuwe soorten. Minder vlees hebben we nu al, maar of het met die vaccinaties beter wordt? Zullen we deze droom maar verwerpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *